Maak in 5 minuten jouw studie­kosten­overeenkomst

Dit document kost € 19 of 9 credits.
Bespaar met een abonnement.

Wat is een studie­kosten­overeenkomst?

Een werkgever kan in zijn werknemer investeren door de werknemer een opleiding te laten volgen. Omdat de werknemer waardevoller voor het bedrijf wordt door deze opleiding, betaalt de werkgever de studiekosten. In een studiekostenovereenkomst leggen de werkgever en werknemer de voorwaarden vast waaronder de studiekosten betaald worden.

Heb ik een studiekostenovereenkomst nodig? 

Als je als werkgever de studiekosten voor een werknemer wil betalen, is het belangrijk om hier schriftelijke afspraken over te maken. Je wil bijvoorbeeld geen hoge studiekosten betalen, als de werknemer vlak na het behalen van de opleiding naar een andere werkgever gaat. Met de studiekostenovereenkomst van ARAG maak je duidelijke afspraken met je werknemer en zorg je ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan.  

Wat regel je met een studiekostenovereenkomst? 
In de studiekostenovereenkomst komt onder andere het volgende aan bod:
- De aanvangsdatum, het einde en de inhoud van de studie;
- Betaald of onbetaald studieverlof;
- Het aantal uren studieverlof per week;
- De terugbetalingsverplichting;
- De invloed van betaalde studiekosten op een transitievergoeding.

Wat houdt de terugbetalingsverplichting in? 

Een belangrijk onderdeel van de studiekostenovereenkomst is de terugbetalingsverplichting, ook wel studiekostenbeding genoemd. Als de werknemer voor of vlak na het afronden van de opleiding stopt met werken voor de werkgever, moet de werknemer de studiekosten (gedeeltelijk) terugbetalen. De werkgever heeft dan immers weinig profijt van de opleiding die door hem is betaald. In de studiekostenovereenkomst nemen we op dat de werknemer de volledige kosten moet terugbetalen in de volgende gevallen:
-       De werknemer beëindigt de opleiding tussentijds zonder toestemming van de werkgever;
-       Het dienstverband van de werknemer eindigt tijdens de opleiding (tenzij de werknemer zelf hier niets aan kan doen);
-       De werknemer behaalt het diploma of certificaat niet;
-       De werknemer vertrekt binnen 1 maand na het behalen van de opleiding naar een andere werkgever.
Als de werknemer binnen 2 tot 36 maanden na het afronden van de studie naar een andere werkgever vertrekt, betaalt de werknemer de studiekosten gedeeltelijk terug. De werknemer betaalt naar rato minder studiekosten terug; hoe langer hij in dienst blijft, hoe minder hij hoeft terug te betalen. Na 36 maanden hoeft de werknemer niets meer terug te betalen. De gedachte hierachter is dat de werkgever zijn investering in de werknemer ‘terugverdient’ als de werknemer met zijn verworven kennis en vaardigheden 3 jaar in dienst blijft.  



Klaar om je studie­kosten­overeenkomst te maken?

In een paar simpele stappen is je document gereed voor gebruik.