Wat is een WAB-aanbiedingsbrief?
Sinds 1 januari 2020 geldt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Volgens deze wetgeving is het voor werkgevers verplicht om een aanbieding voor een vast aantal uur per week te doen, zodra de oproepkracht 12 maanden voor jou heeft gewerkt. De WAB-aanbiedingsbrief wordt ook een aanbod voor vaste arbeidsomvang genoemd. Met oproepkrachten bedoelen we werknemers waarmee je een min-maxcontract of nulurencontract hebt gesloten, zowel voor bepaalde tijd als voor onbepaalde tijd. Met een aanbiedingsbrief bied je op een duidelijke manier een vast aantal uren aan en leg je uit wat dit betekent voor je werknemer. Het aantal uren dat je aanbiedt moet minimaal gelijkstaan aan het gemiddelde aantal uren dat je werknemer de afgelopen 12 maanden heeft gewerkt.
Heb ik een WAB-aanbiedingsbrief nodig?
Als je oproepkrachten hebt die (bijna) 12 maanden voor je hebben gewerkt, heb je een aanbiedingsbrief nodig. Het is immers wettelijk verplicht om een vast aantal uren aan te bieden na een jaar. Met de brief van ARAG voldoe je op een nette en duidelijke manier schriftelijk aan je wettelijke verplichting.
Wat regel je met een WAB-aanbiedingsbrief?
In onze WAB-aanbiedingsbrief staat onder meer:
- een verwijzing naar de huidige arbeidsovereenkomst;
- een aanbod voor een vast aantal uur per week;
- een deadline voor het accepteren van het aanbod
- dat de huidige arbeidsovereenkomst overgaat in een vast contract bij aanvaarding;
- dat de huidige arbeidsovereenkomst op dezelfde flexibele wijze doorloopt als het aanbod niet wordt aanvaard.
Op welk moment moet ik de aanbiedingsbrief sturen?
Zodra je oproepkracht 12 maanden voor je heeft gewerkt, heb je een aanbiedingsplicht en moet je de brief opsturen.
Wat zijn de gevolgen als mijn oproepkracht het aanbod accepteert?
Als het aanbod voor een vast aantal uren aanvaard wordt, gaat de flexibele arbeidsovereenkomst over in een arbeidscontract met vaste uren. Dit betekent dat de werknemer een vast aantal uren per week verwacht wordt op het werk en ook minimaal voor dat aantal uren betaald moet worden. In onze aanbiedingsbrief is geregeld dat je werknemer het aanbod met een simpel mailtje kan aanvaarden of weigeren.
Wat zijn de gevolgen als mijn oproepkracht het aanbod niet accepteert?
Als de oproepkracht het aanbod niet accepteert, bijvoorbeeld omdat hij het zelf veel fijner vindt om op flexibele basis te werken, wijzigt er niets. De huidige arbeidsovereenkomst blijft gewoon bestaan en de flexibiliteit wordt gewaarborgd. In de brief neem je een uiterlijke datum op voor het accepteren van het aanbod. Als je oproepkracht voor die deadline niets heeft laten weten, vervalt het aanbod per direct en kan er ook geen beroep meer op worden gedaan. Wel is het zo dat je 12 maanden later opnieuw een aanbod moet doen. De aanbiedingsplicht geldt immers na elke 12 maanden dat er op oproepbasis gewerkt wordt.